Gépi földmunka:

 

Korszerű munkagépeink és sokéves tapasztalatunk segítségével mindennemű földmunkát képesek vagyunk elvégezni.

 

 

- Földnyesés
- Alapásás
- Pincetömb kiemelés
- Úttükör készítés
- Talajcsere
- Tereprendezés
- Halastó ásás
- Lavírsík szedés
- Targoncázás
- Hótolás
- Rézsü készítés
- Medence ásás
- Partvédelmi kövek felhúzása

 

A bővebben gombra kattintva a honlap kereső optimalizálásához szükséges szövegeket olvashat, melynek tartalmáért felelősséget nem vállalunk!

 

Gépi földmunka:

A gépi földmunka terén is teljes mértékben rendelkezünk a legjobb gépparkkal, munkagépeink és sokéves tapasztalatunk segítségével mindennemű földmunkát képesek vagyunk elvégezni.

A gépi földmunka, siófoki cégünk szolgáltatásában, évtizedek óta egy nagyon fontos szolgáltatás, amely az építkezés, felújítás vagy gépi épületbontás során alapvetően szükséges. A gépi földmunka a legtöbb építőipari munkában elkerülhetetlenül fontos. Mindig az adott feladat, építőipari munka határozza meg, hogy a gépi földmunka során milyen műveleteket kell végezni, milyen munkagépek szükségesek az adott gépi földmunka elvégzéséhez, milyen technikai, fizikai, műszaki feltételeknek kell megfelelni a gépi földmunka során. A gépi földmunka, a Pannonfuvar 2000 Kft egyik legfontosabb szolgáltatásaként, a többi munkáinkhoz is szükséges, rendelhető. Optimálisan költséghatékony lehet az építkezés, ha a többi szolgáltatásunk valamelyike mellé, Ön a szükséges gépi földmunkát is tőlünk rendeli meg. Így gördülékenyebben tervezhető és kivitelezhető az építkezés, felújítás vagy gépi épületbontás, melynek során, mindig elengedhetetlen a kiváló munkagépekkel, gondosan, nagy szakértelemmel elvégzett gépi földmunka. Siófoki cégünk munkatársai a gépi földmunka terén is nagy szakértelemmel rendelkeznek, emellett munkánkhoz folyamatosan figyelemmel követjük a gépi földmunka során alkalmazandó technológiák terén az újításokat, innovációkat. Ez munkánkat még eredményesebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá teszi. A Pannonfuvar 2000 Kft munkatársai mindennemű gépi földmunka terén az Ön rendelkezésére állnak.A gépi földmunka ma már szinte kizárólagosan alkalmazott, nagy hatékonyságú és takarékos földmunkaként, alapvető a beruházásoknál, a legkisebbtől a legnagyobbig.

Biztos szakmai tapasztalattal rendelkező, szakképzett gépkezelőink a gépi földmunka terén folyamatosan megvalósítják a minőségi munkát, amit Megrendelőink elvárnak. A gépi földmunka, siófoki cégünk szolgáltatásában, nagyon hatékonyan segíti, kiegészíti az összes, hozzá kapcsolódó műszaki feladatot, ami az építkezés, gépi épületbontás, egyéb munkák, (pl. vízépítés, útépítési feladatok) során adódik. Elégedett Megrendelőink bizonyítják gépi földmunka szolgáltatásunk rugalmas, hatékony, gyors, minőségi elvégzését.

A gépi földmunka minősége alapvető az összes többi munkafolyamat minőségével kapcsolatban. Mint meghatározó alap –és befejező munkafolyamat, a gépi földmunka jelen van a beruházásoknál, nemcsak a munka kezdetén, az első munkálatok egyikeként, hanem közben is, valamint az építkezés befejezésével is. A talaj sokféle tulajdonsággal rendelkezik, az adott terepen megvannak a fizikai, kémiai jellemzői, állapota, összetétele, melyet mindig annak megfelelően kell alakítani, amilyen célt szolgál majd a terület. Emiatt, teljesen más a gépi földmunka egy útépítés, mint egy medence kiásása, vagy egy ház alapozása terén, szintén teljesen más és nagyon összetett feladat a gépi földmunka, ha egy folyó vagy tó vízépítési munkálatainál, mint alapvető munkafolyamat, szerepel. A gépi földmunka terén a technológiai újítások folyamatosak, mindamellett a jól működő, a gépi földmunka terén alkalmazott munkagépek, akkor is optimálisan biztosítják a tökéletes munkát, ha nem a legújabb típusok, de műszakilag állapotuk kifogástalan. A gépi földmunka terén alkalmazott gépek nagy része nagy teljesítményű, nagyon hosszú élettartamúra tervezett munkagép, melyek mindegyike többféle alapvető funkcióval is rendelkezik. Így a gépi földmunka mindig az aktuális építési, bontási munka során adódó feladatoknak, részfeladatoknak megfelelő lehet, teljesen rugalmasan és a jogszabályok maximális betartásával végezhető.

Megrendelőink számára fontos a gépi földmunka terén is a biztonságos, kiszámítható költségű, gyors, hatékony földmunka, mellyel maga az építkezés, felújítás, gépi épületbontási munka is gyorsabb és könnyebben tervezhető lesz. A gépi földmunka terén is, bár nem e téren alapvetően nem építőanyaggal, hanem a természet szerves részével, a talajjal dolgozunk, nagyon fontos a tökéletes pontosság és a munka céljának megfelelő fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságok kialakítása, mely csak a jól végzett, pontosan kiszámított gépi földmunka segítségével lehetséges.

A pontosság, a gépi földmunka terén már a kezdetektől alapkövetelmény. A megfelelően előkészített föld, minden, hozzá kapcsolódó építkezési, gépészeti, egyéb munka alapja. A gépi földmunka alapvető fontosságú munkafolyamat az útépítésben, ugyanolyan fontos a mellékutak minőségi kivitelezésében, mint az autópálya építkezés területén. Mindkét esetben alapvető, hogy gépekkel dolgozunk, tehát a földmunka is legnagyobb részben gépi földmunka. A kézi földmunka már csak nagyon marginális, kiegészítő jelleggel végzett munka, a beruházásoknál. A munkagépek ugyanis alkalmasak arra, hogy a pontos műszaki terv alapján meghatározott szögben nyílegyenesen, vagy a pontosan meghatározott ívben formálják meg a földfelszín felületét adott építési helyszínen. Így, erre a jól eldolgozott, előkészített földfelszínre kerülhetnek a következő technológiai rétegek, melyeket már az adott építési munka határoz meg.
A gépi földmunka során a folyamatosan fejlesztett, modern munkagépek, megfelelő, hozzáértő irányítással, képesek arra, hogy milliméter pontosan olyan formájú, akkora méretű mélyedést, árkot, formát vájjanak a földbe, amilyen a munka műszaki tervében szerepel. Ez kézi munkával nem lenne ilyen pontosan kivitelezhető, valamint, igen nagy lenne a költsége. Bár a munkagépek, a gépi földmunka terén, mivel nagy teljesítményűek, járnak fenntartási, üzemeltetési költségekkel, ezek a költségek mégis kisebbek az egész projektre nézve, mintha a földmunkát kézi erővel végezték volna el.

Ott is elengedhetetlen a gépi földmunka alkalmazása, ahol a munkaterületen a kézi földmunka nemcsak drága, hanem veszélyes is lenne, vagy alapvetően nem lenne kivitelezhető. Számos vízépítési munka terén, alapvető munkafolyamat a gépi földmunka, ugyanis a vízépítés az egyik legbonyolultabb munka, amely nagy szaktudást, valamint sok és komoly biztonsági intézkedést igényel.
A gépi földmunka, emellett, alapvető akkor is, ha a kertben tavat, vagy medencét szeretne a Megrendelő kialakítani. A pici kerti tóhoz nem szükséges, de a nagyobbhoz, ami tényleg látványos, szép is, nemcsak pocsolya méretű, bizony már szükséges a pontos, gyors gépi földmunka. Így teljesen letisztult vonalú, pontos méretű kerti tó alakítható ki. Ez a medencével sincs másképp, sőt, a medencék építésénél a földmunka terén alapvető műszaki követelménynek is meg kell felelni, amelyet egyedül a gépi földmunka segítségével lehet biztosítani.
A gépi földmunka tehát alapvető munkafolyamat a kicsi és nagyobb építkezéseken is, az útépítésben és a vízépítésben egyaránt. A tereprendezési munka egy szint felett csak gépi földmunka alkalmazásával gazdaságos. Mindamellett, sokszor a munka olyan jelegű, hogy a gépi földmunka mellett folyamatosan alkalmazunk kézi földmunkát is. Ezt, megfelelő, biztonságos szervezéssel lehet megvalósítani.
A gépi földmunka terén, a modern földmunka gépek többféle munkafolyamatot elvégeznek, akár egyszerre is. Például, miközben a pontosan meghatározott méretű árkot kiássa árokásási munka során a gép, a műszaki tervben előírt tömörségűre tömöríti is a földet, a gépi földmunka során. Közben, szintén a munkagép feladata a folyamatosan kivájt föld eltávolítása a munkaterület meghatározott pontjára, markolója, vagy toló lapátja segítségével, vagy egyéb gépi eszközzel.
A gépi földmunka terén számos munkagép esetében, a computer vezérelte megoldások is folyamatosan jelen vannak, ezzel a biztonság és az irányíthatóság is nő.

A Pannonfuvar 2000 Kft szolgáltatásában, a gépi földmunka sokoldalú, biztonságos és a legpontosabb, legösszetettebb előírás, műszaki terv alapján, gondosan kivitelezhető munka.
Ha Ön építkezik, felújít, vagy el kel bontania egy ingatlant, létesítményt, esetleg fel kell szedetnie a korszerűtlen, károsodott, összetört régi utat, akkor mindhárom esetben a gépi földmunka alapvetően fontos ebben a folyamatban. Ráadásul, mindezen munkákban siófoki cégünk még további, összekapcsolható szolgáltatásokat nyújthat Önnek. A gépi földmunka, számos esetben szükséges lehet, egy családi ház esetében is, nemcsak az építésnél, hanem egy olyan felújítási munkánál is, amikor a kert átrendezése nagyobb mértékben válik szükségessé. A talaj sokszor lehet olyan egyenetlen, hogy komoly átrendezést igényel. Az adott területre, telekre jellemző, azt érintő időjárási jellemzők miatt, szükséges lehet a földmunka, gépi földmunka segítségével helyrehozni a területet ahhoz, hogy a rá épült lakóingatlan, vagy ipari létesítmény biztonságban legyen az árvíztől, belvíztől, esőzésektől, egyéb időjárás okozta veszélytől.

Példa a jó gépi földmunka szükségességére (fiktív)

Adott egy nagyméretű telek egy város szélén, ahova a beruházó egy nagy bevásárlóközpontot építtet. A bevásárlóközpont nagy kiterjedésű és gyakorlatilag teljesen a talajszinttel megegyező magasságban építik meg a földszinti részét. A beruházás során, mivel nagy a sietség és a gyors befejezést külsőleg sürgetik, ezért, számos más műszaki hiányosság, tervezésbeli tévedés mellett, a megépítéskor egy alapvető dolgot kifelejtenek: a gépi földmunka megtervezésénél, nem vették figyelembe a közelben futó patakot, aminek jellemzője, hogy nagyobb esőzésekkor már nemcsak patak. A műszaki terv átgondolatlan jellege miatt, az egész terepet, a gépi földmunka során úgy rendezték el, hogy a patak, egy áradás esetén, teljesen elönthette nemcsak a bevásárlóközpont parkolóját, hanem magát a földszintet is, ugyanis talajszint feletti lábazat gyakorlatilag nem készült. Egy ilyen esetben, egy nagyobb esőzés során, a kis patak kiárad és teljesen eláztathatja az épület földszintjét. A helyes megoldás az lett volna, hogy már a gépi földmunka megtervezését eleve a hely természeti adottságai alapján végzik el úgy, hogy maga a gépi földmunka során megvalósul az építkezés során, az árvíz, belvíz elleni védelem, ami a gépi földmunka alapvető feladata. Tehát, a gépi földmunka jelentősége abban is rejlik, hogy a jól megtervezett munka megmentheti az épületet, amely a telekre épül.

Mi a helyes gyakorlat?

A gépi földmunka terén is igaz: nem elég jó minőségben kivitelezni, hanem mindenekelőtt, az adott területen pontosan fel kell térképezni a természetes állapotokat, mellyel, az árvíz, belvíz miatti károsodásokat megelőzhetjük. E kettő mellett, még számos más lehetőséget fel kell mérni és úgy kell elkészíteni a munka tervét, hogy érvényesüljön a területen építendő létesítmény, épület, illetve út, vagy éppen a tó, folyó, teljes körű védelme.
Magán és céges Megrendelőink számára egyaránt tudunk a gépi földmunka terén biztonságos, hasznos megoldásokkal szolgálni, teljes körű műszaki segítséget adni a munka biztonságához. A szakszerűen tervezett és kivitelezett gépi földmunka nagyon nagy jelentőségű:

- Elsősorban, biztosítja az építmény, épület, létesítmény biztonságát (amennyire a földmunka segítségével ez lehetséges).

- A gépi földmunka segítségével, nagyon sok idő, pénz, illetve energia takarítható meg. Ez az egész építkezésben döntő fontosságú.
- Ön akár építkezik, felújít, vagy bontat, akár a telket, kertet szeretné a célnak megfelelően átalakítani, rendbe tenni, a Pannonfuvar 2000 Kft szolgáltatását sokoldalúan hasznosnak találja majd. A gépi földmunka terén is, mint az előző példa is bizonyítja, kiemelkedően fontos a tapasztalt és megfelelően képzett szakember gárda, akik a gépi földmunka segítségével, a biztonságot is nyújtják Önnek, a minőség mellett.

- Sokan azok, akik kézi földmunkával, házilagosan próbálnak nekilátni kertjük átalakításának vagy más, nagyobb földmunkának, hamar szakember segítségét kérik, amikor szembe találják magukat az első nehézségekkel. A gépi földmunka, mivel nagy teljesítményű, modern gépekkel végzett munka, sokak számára tűnik drágának elsőre. Akik drágállják, nem számolnak azzal, hogy a kézi földmunka összességében sokkal drágább számtalan esetben. Valamint, nemcsak a pénzről van szó, hanem a biztonságról és a minőségről is. A szakszerűtlenül, házilagosan végzett földmunka lehet veszélyes is. Éppen ezért, a földmunkát, bízza szakemberre, aki el tudja dönteni, hogy az adott munkához a kézi, vagy a gépi földmunka a gazdaságosabb és a kettőt milyen arányban szükséges alkalmazni, illetve milyen módon. Forduljon bizalommal, évtizedes tapasztalattal és nagy szakértelemmel rendelkező munkatársainkhoz! Tanácsadásunkkal, felmérő munkánkkal segítünk Önnek a megrendelt munka terén, elképzeléseinek megvalósításában.

- A gépi földmunka a legtisztább földmunka. Valójában sokkal kevesebb felfordulással jár, mintha egy nagy földmunkát sok ember, kézi erővel végez el. A gépi földmunka során, gyakorlatilag csak a munkagépek helyét és közlekedő útvonalát kell Megrendelőinknek biztosítania. A kézi földmunka során viszont, folyamatosan kell tizenöt –húsz embernek közlekednie, földel megpakolt talicskákkal, éles szélű lapátokkal, ásókkal úgy, hogy egymás testi épségére vigyázhassanak és a munka is haladjon. Sokszor, a földmunka miatt folyamatosan alakuló, hepehupás terepen, pallókat raknak le ilyenkor, amelyeken lehet a talicskákat tolni… még elképzelve is igen balesetveszélyesnek hangzik, hát még a valóságban.

- A gépi földmunka, nemcsak a föld teljesen biztonságos mozgatására, cseréjére, simítására, tömörítésére alkalmazható, szinte kizárólagos hatékonysággal. A gépi földmunka tervezésekor már, a talaj minőségén, összetételén kívül, felmérjük azt is, pontos, modern műszaki módszerekkel, hogy a föld alatt hol, milyen vezetékek futnak, milyen korábbi létesítmények épültek a földben az adott telken. Gyakran, így is lehet nem várt dolgokkal találkozni, de, a gépi földmunka, pontossága és jó tervezhetősége miatt, még mindig sokkal biztonságosabb, mint a kézi munka. , A szakszerűen elvégzett földmunkák rengeteg időt, pénzt és energiát takaríthatnak meg.

A Pannonfuvar 2000 Kft szolgáltatásában a gépi földmunka, Megrendelőinknek mind a lakossági megrendelések, mind a nagy, céges projektek esetében optimálisan költséghatékony szolgáltatás. A gépi földmunka során használható gépparkunkat a feladatnak megfelelően alkalmazzuk és a munkagépek teljesítményét megfelelően kihasználjuk, emellett a folyamatos karbantartást és lehetőség szerint a műszaki továbbfejlesztést is biztosítjuk. Így, a gépi földmunka során használt munkagépeink, nagy teljesítményük mellett is optimális üzemanyag fogyasztással működnek, így, a lehetőségek szerint a leginkább védjük a környezetet. Gépeinket úgy működtetjük, hogy az egész munka során az üzemanyag fogyasztás a lehető legkevesebb legyen. Emellett, természetesen, a maximális hatékonyság garantált. Mindez kivitelezhető, a gépi földmunka terén is a jó szervezéssel. Lakossági gépi földmunka szolgáltatásaink a kicsi és nagyobb feladatok terén is, nagyon kedvezőek Megrendelőink számára, akik, a kézi földmunkával szemben, rövidebb idő alatt, egyszerűbben és végeredményben sokszor kevesebb költséggel érhetik el a kívánt végeredményt, ha siófoki cégünk gépi földmunka szolgáltatását választják.
Nagyobb gépi földmunka megrendelések esetén is, modern munkagépeinkkel állunk Megrendelőink rendelkezésére, akármilyen összetett gépi földmunka feladatról is legyen szó.

Bármilyen gépi földmunka terén, rendelkezésre állunk, járműparkunk kotró –és markológépekből, modern földmunka gépekből áll. Kérje bizalommal gépi földmunka terén is helyszíni felmérésünket, szakmai tanácsadásunkat.
A gépi földmunka minőségi és hatékony elvégzéséhez, a földmunkagépek bevetése a gépek optimális kihasználásával történik. Siófoki cégünk gépkezelő munkatársai, Megrendelőinknek folyamatosan biztosítják a kiváló minőségű gépi földmunkát, rendelkezésre állunk a hosszabb, összetettebb építési projekteknél is.
A gépi földmunka terén, egy –egy területen, rendelhető, praktikusan többféle munka is, melyek jól összehangolhatóak egymással. Például, az építkezés után szükségessé váló tereprendezés során, a gépi földmunka, nemcsak, mint a terep szakszerű elegyengetése, hanem, mint a fák, díszcserjék telepítése, újratelepítése, vagy az elöregedett, beteg növények eltávolítása - is megrendelhető. Sőt, még jobban valósítható meg a gépi földmunka az építkezés során, ha nemcsak az építkezéshez és kertrendezéshez szükséges földmunka, hanem a tervezett kerti tó vagy medence kiásása is ugyanekkor, egyetlen megrendelésen belül történik. Így, egyben, többféle fontos munka is elkészülhet, illetve az épülettel egy időben, vagy közvetlen az épület megépítése után készülhet el a tó vagy az úszómedence is.

Akkor is bizalommal számíthat siófoki cégünk szakszerű gépi földmunka szolgáltatására, ha tóparti ingatlanjánál, előírások miatt, kötelezően meg kell valósítania egy pár változtatást, a parttal kapcsolatban. Sokszor van lehetőség a tó kezelésére, fenntartására jogosult cég és a tóparti ingatlanok tulajdonosai közötti kölcsönösen hasznos megoldásra, amikor egy jó kivitelezőre nagy szükség lehet, a tópart védelmében, rendbe tételében is. Ebben az esetben is, a megfelelő gépi földmunka alapvetően fontos.
Nagyon sok gépi földmunka kell akkor az építési terület megfelelő rendbe tételéhez, ha egy lebontandó ipari létesítménynél, egyszerre több, megoldandó probléma is jelentkezik. Sok beruházónak ilyenkor nagyon sokat számít és az egész beruházást megkönnyíti, ha talál egy mindig megbízható, minőségi munkát végző céget, aki többféle munka terén is folyamatosan rendelkezésre áll. A nagyobb beruházásoknál, az építtetőnek gyakran kell számolnia a különböző hatóságok rendelkezéseivel, előírásaival is, melyek lehetnek egyediek, az adott építkezési, vagy bontási munkára vonatkozóan. Ez érthetően bonyolítja a projekt kivitelezését. Emiatt, szükséges, hogy a munkák jól összehangoltan, tökéletes minőségben, tervezhetően készüljenek el. Így, siófoki cégük kivitelezésében, Megrendelőink biztosan kalkulált, előre tervezhető költségekkel számolhatnak, későbbi meglepetések nélkül.

A nagyobb beruházásoknál, a gépi földmunka például nemcsak az egyszerű talajegyengetés, hanem például, talajcsere miatt is szükséges lehet. A talajt ugyanis, szükséges megfelelően helyreállítani, nem tartalmazhat szennyeződéseket, méreganyagokat, veszélyes anyagokat. A talajcsere egy biztonságosan, gyorsan és költséghatékonyan kivitelezhető gépi földmunka, mely együtt elvégezhető a többi, az adott építési területen folyamatosan szükséges földmunkával. A földterület biztonságossá és használhatóvá tétele mellett, a gépi földmunka abban is alapvető, hogy a kertészti munkák számára optimálisan előkészíti a terepet.
Ezért, akár kicsi, akár nagyobb építési, felújítási, gépi épületbontási munkáról van szó, a gépi földmunka körébe, egy –egy építkezésen, a terepen, többféle munka is tartozhat egyszerre. Célszerű ezekben nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező munkatársaink javaslatára hagyatkoznia, mert nagyon sokat tudunk segíteni abban, hogy az Ön szempontjainak, igényeinek megfelelő módon, jól összehangolva, megvalósuljon az egész építési munka. Például, egyszerre lehet szükség, csak egy területen a gépi földmunka terén a következőkre: alapozás, csatornázás, tereprendezés, árokásás, talajegyengetés, veszélyes fák kiemelése és elszállítása, talajcsere… pedig, gyakran csak egy „átlagos” telekről van szó, ahol van egy –két öreg, félig kidőlt fa, amelyek több vihart túléltek, de meg kell akadályozni, hogy adott esetben az épületre dőljenek.

A gépi földmunka egyrészt szükséges, másrészt, a szükséges mérték felett, praktikusan igényelhető is
Az építkezésekkel egy időben megvalósítva, sokkal jobban kigazdálkodható, illetve egyszerűbb a többi, egyéb gépi földmunka elvégzése is, amely nem az épület és a telek biztonságára és alapvető használhatóságára, hanem egyéb, kényelmi vagy esztétikai igényekre vonatkozik. Egy tervezett medence vagy tó elkészítése sokkal kedvezőbb költségekkel valósítható meg az építkezéssel együtt, vagy közvetlenül az után, mint hónapokkal, évekkel az épület befejezése után.
Együtt megrendelt szolgáltatásaink, illetve több gépi földmunka együttes megrendelése esetén Ön nagyon kedvező költségekkel számolhat, emellett, sokkal egyszerűbben, gyorsabban, gördülékenyebben valósulhat meg építkezése. Kérje bizalommal árajánlatunkat gépi földmunka terén is!
Siófoki cégünk versenyképes árakkal, sokoldalú, rugalmas szolgáltatással áll megrendelőink rendelkezésére gépi földmunka terén.

Problémás a telek? Mi nagyon sokat segíthetünk Önnek!

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt teleknek, illetve a rajta álló, felújítandó épületnek, megvannak a maga sajátosságai, amelyek önmagában, a terep, illetve a talaj eredeti tulajdonságaival, veszélyessé teszik a területet, vagy éppen nagyon nehezen rendben tarthatóvá. Mindezen alapvetően tud segíteni a jól felmért és elvégzett, szakszerű gépi földmunka.
Sok lehetőség van arra, hogy javítsunk a rossz adottsággal rendelkező telek állapotán. Ami nagyon fontos, befektetőknek is: Ingatlana, telke piaci árát nagy arányban növelheti a szakszerűen elvégzett földmunka, mely a hiányosságokat, hátrányokat megszünteti.
Természetesen, vannak olyan telkek, melyeknél a földmunkára, adott műszaki, vagy természetvédelmi okokból, csak korlátozottan van lehetőség. Viszont, minden esetben, valamilyen mértékben lehet a telek adottságain javítani szakszerű földmunkával.
Például, a nagyon lejtős telek esetén, a jobb kihasználhatóságért, gyakran meg lehet valósítani esztétikus lépcsőzetes (teraszos) kialakítást, mellyel a hirtelen nagyobb magasságkülönbség áthidalható. Ezáltal, megfelelő közlekedő útvonalak biztosítása mellett, a talajrétegeket megfelelően rögzítve, egy szép és használható területet kapunk egy meredek lejtőből, melyen a csapadék korábban, irányítás nélkül zúdult le. A csapadék megfelelő elvezetésére a gépi földmunka ideális, hatékony megoldás. Megfelelően elvezethető a nagy esőzésekkor felduzzadt csapadékvíz a telken álló ingatlantól, biztonságos távolságra. Kialakítható emellett, a gépi földmunka előkészítő jellegű alkalmazásával, ugyanígy egy hatékony, modern, környezetbarát esővízgyűjtő rendszer is, melyre korszerű, nemzetközileg ismert technológiákat dolgoztak ki. Az ezekkel foglalkozó cégekkel együtt dolgozva is, segítünk megvalósítani elképzeléseit.
A nagy magasságkülönbségek áthidalására szintén kedvelt és sokszor szükséges megoldás a kiváló minőségben megépített támfal. Megépítése alapvetően egy fontos gépi földmunka, mellyel a talajrétegek megmenthetőek, a termőtalaj megőrizhető, ellenáll a csapadék, omlasztó és lemosó hatásának, mert a jól megépített támfal megfogja. Sokszor nem is lehet mást választani, mint a támfal megépítését, vagy a régi támfal megerősítését, helyreállítását. Mindebben számíthat siófoki cégünk tapasztalt munkatársainak segítségére. Nagy hozzáértéssel és anyagismerettel rendelkező munkatársaink az építési telken az Önnek megfelelő optimális, biztonságos és hatékony megoldást segítenek kiválasztani, a gépi földmunka terén.

A használaton kívüli régi kutak megfelelő kezelésében, betemetésében, vagy felújításának előkészítésében is bátran kérje segítségünket, a gépi földmunka terén. A régi pincék is okozhatnak problémát és felújításukhoz szintén, szükségesek azok a szakmai ismeretek, melyek a gépi földmunka terén alapvetően fontosak. Forduljon bizalommal hozzánk a régi, értékes pince biztonságos és gyors felújításával kapcsolatban, vagy új pince építése miatt, mi segítünk megvalósítani az Ön elképzelését, a gépi földmunka segítségével.
Amennyiben összevontan választja több, praktikusan egybekapcsolható szolgáltatásunkat a gépi földmunka terén, sokféle kedvezmény lehetőséget tudunk biztosítani, amellett, hogy a legjobb ár –érték arányú, különböző összetételű földet is beszerezheti tőlünk, a gépi földmunka teljes értékű kivitelezéséhez. Akár a rossz termőképességű talajt is feljavíttathatja, a gépi földmunka segítségével, a talaj tulajdonságait jól ismerő munkatársaink javaslata alapján. Mindez pedig akár már az első tavasszal megtérülhet, amikor a kertben mindazok a növények jobban teremnek, amelyek addig alig maradtak életben.

Gépi földmunka: Ma már a legáltalánosabban alkalmazott földmunka

A gépi földmunka utolérhetetlen előnye a legtöbb féle építési munkában, hogy a munkára kiváló, sokoldalú, évtizedekig megbízhatóan működő gépeket fejlesztenek ki folyamatosan. Mindez nemcsak a kivitelezők, hanem érthetően, az építtetők, Megrendelőink hasznát is szolgálja. A gépi földmunka elvégzésére az egész világon speciális munkagépeket használnak. Biztonságos használatukhoz a komoly szaktudás és a nagy gyakorlat szükséges, ezt pedig siófoki cégünk gépkezelő munkatársai, biztosítják Önnek. Gépparkunk karbantartása, rendszeres ellenőrzése segítségével, a leginkább költséghatékony, egyben biztonságos, hosszú távon is folyamatosan kiszámítható, tervezhető munkát tudunk elvégezni.
Már a családi házak esetén is, a három fő gépi földmunka, a tereprendezés, a pincetömb kiemelés és az alapásás is, kisebb munkák esetén is kedvező költséggel valósítható meg, gyorsan és tisztán. A pontos csatornázási munkákhoz is fontos a jó földmunka, mely számos esetben gépi földmunka formájában a kifizetődőbb, nemcsak az aktuális költség, hanem a munka teljes összköltsége szempontjából is. Építkezés, felújítás, gépi épületbontás tekintetében is, érdemes a költségeket nagyobb távlatban is megvizsgálni, így igen sok esetben kiderül, hogy a kisebb munkák esetén is gépi földmunka alkalmazása a jobb megoldás.

A gépi földmunka mellé praktikusan és kedvező feltételekkel megrendelheti a kitermelt föld elszállítását is, amennyiben a terepen nem használhatja fel azt (például helyhiány miatt). A kitermelt föld gyors elszállításával együtt is, a gépi földmunka olyan esetekben is optimális, amikor a telek túl kicsi a kitermelt föld helybeni elegyengetéséhez, elhelyezéséhez. Más esetekben, a kitermelt föld, a gépi földmunka során, visszatöltésre kerül a belső alapba.

A gépi földmunka segítségével, a rossz minőségű, a túl nagy homok –vagy agyagtartalmú föld összetétele normalizálható. A gépi földmunka, siófoki cégünk szolgáltatásában, egyszerűen és gyorsan, pár óra alatt kivitelezhető egy átlagos nagyságú telken, vagyis nagyon sok idő takarítható meg vele. Az építkezés, felújítás során, ha a földmunkát kézi erővel végzik el, akkor napokkal, hetekkel elhúzódhat miatta az építkezés, ami megdrágítja. A gyakorlatban, egy építkezés során, egy nap késedelem, nem egy napot, hanem sokszor több napot jelent: ha egyik munka akadályozza a másik elvégzését, már differenciáltabb az építkezés egészében, a megfelelő időbeosztás. A gépi földmunka alkalmazásával, Ön nemcsak napokat, akár heteket nyer! Mivel a gépi földmunka sokkal hamarabb készül, ezért sokkal kevesebb munkaórába kerül, ezért kedvezőbb az ára sok esetben, mintha hetekig dolgozó munkások napi bérét kellene kifizetni a kézi földmunka miatt, melynek megvan a maximális (nem nagy) sebessége.

Nálunk a gépi földmunka összetett munka, melyben minél többféle részfeladat kerül összevonásra, annál kedvezőbb a munkák összköltsége.
Ha a telken nagy a talajvíz szint és ez rendszeresen okoz, vagy okozhat problémákat, azon is lehet, nagyon hatékonyan, a gépi földmunka alkalmazásával segíteni. A talajvizes telkeken mindennemű kézi földmunka még hosszabb ideig tart, még nehézkesebb, hiszen a víz, mely folyamatosan felszivárog, akadályozza a munkások mozgását és biztonságos munkáját egyaránt. A talajvizet, el kell vezetni egy szivattyúval. Emiatt, a talajvizes telkeken nagyon megéri a gépi földmunka alkalmazása, gyakorlatilag szinte az egyedüli módszer a gépi földmunka az ilyen esetekben. Cégünk ajánlatában a gépi földmunka Önnek az ilyen problémás telek esetében is megoldást jelent.
Az építőipar területén, egyre fontosabb szerepet kap a gépi földmunka, a fenti okok miatt. A folyamatosan fejlesztett szolgáltatásoknak köszönhetően, siófoki cégünk ajánlatában a gépi földmunka optimális megoldás Önnek, egyre többféle építkezés, felújítás, gépi épületbontás során.
Munkáinkról bővebben
-A földnyesés

A földnyeséssel, nagyon gyorsan és hatékonyan alakítható, „faragható” a talaj tükörsimára. Számos építési projektnél nagy arányban alkalmazzák a földnyesést, természetesen más gépi földmunka alkalmazása mellett. A gépi földmunka terén a különböző munkafolyamatok egy –egy építkezés, felújítás, gépi épületbontás esetében, együtt alkalmazhatóak az optimális, teljes értékű eredményért, a telek tökéletes kialakításáért, a tiszta, egyenletesen elrendezett, azonnal használható földterületért. Földnyesés, gépi földmunka ajánlatunkban, többféle munkával együtt és akár a nélkül is, kedvező feltételekkel rendelhető.
- Alapásás: az egyik legfontosabb gépi földmunka
Az egész épület alapja, konkrétan a megfelelően kiásott alap. A telek adott fizikai tulajdonságai határozzák meg, hogy az alapásás során, milyen részfeladatokat kell elvégezni ahhoz a gépi földmunka terén, hogy az épület alapja teljes mértékben biztos, biztonságos legyen. Az alapásás ezért az egyik legfontosabb gépi földmunka minden építkezésnél. Nagyon fontos, hogy e gépi földmunka terén, nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szakembereket bízzon meg a munkával. Mi pontosan tudjuk, hogyan lehet a különböző tulajdonságú, esetleg problémás talajok esetén is megvalósítani a biztonságos épületalapot. Az épület alapjának kiásása ezért mindenképpen pontos és részletes ismereteket igényel a talajszerkezetre, az adott időjárási viszonyok közötti, esetleges veszélyhelyzetekre és a telek fizikai tulajdonságaira vonatkozóan. A mi szaktudásunkkal, Ön biztos lehet benne, hogy a gépi földmunka segítségével, ingatlana biztos alapokat kap majd, amire kiválóan építhető a többi munka. Az alapásás munkája során, kialakítjuk a megfelelő mélységet, szélességet, tömörséget, biztonságos környezetet. Az épület alapjának, mindenütt azonos teherbírásúnak, stabilitásúnak kell lennie. A gépi földmunka során, ezért pontosan kialakítják munkatársaink a megfelelő földtámaszt, ami elengedhetetlen az alap biztos, egyenletes stabilitásához.

A gépi földmunka terén, az alapásás esetében a következő dolgokra fontos figyelni:
Az alapásás munkája ma már kizárólag gépi földmunka segítségével lehet teljesen pontos, emiatt, ha már néhány méternyi kiterjedésű alapot kell ásni, akkor a gépi földmunka a kifizetődő megoldás. Kézi földmunkával szaporátlan és pontatlan munkát lehet csak végezni és a tömörítés munkája is egyenetlen. A gépi földmunka többféle alapvető munka együttes elvégzését jelenti az alapásás esetén is.
Az alapásás eső lépése a talaj adott tulajdonságainak, a telek tulajdonságainak alapos megismerése, feltérképezése. Utána, az építési tervnek megfelelően, pontosan a tervrajz alapján kerül kitűzésre az alapnak a pontos területe, illetve meghatározott a mélysége is. Az alapásás munkája, gépi földmunka segítségével egészen pontosan, a kitűzés alapján, hibalehetőség nélkül, gyorsan és egyszerűen elvégezhető.
Az alapásás terén a gépi földmunka leginkább kétféle lehet: a sávalap kiásása és a vezetékgödör pontos kiásása. Az alapásás, mint gépi földmunka, leginkább családi házaknál, egyéb kisebb –nagyobb épületeknél, illetve kerítések alapjának kiásásnál alkalmazott munka. Mindegyik esetében, a pontosság és a gyorsaság miatt, alapvetően a gépi földmunka a kifizetődő a Megrendelőnek. Egy –egy építkezés, felújítás során, legtöbbször, az alapásási munkák közül, gépi földmunka formájában, egyszerre több is szükséges, elvégzendő. Emiatt, cégünk ajánlatában, a gépi földmunka csak az alapásás terén is, sokoldalúan hasznos. A lemezalapok esetében, alapvető a gépi földmunka szempontjából, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve. Ez a gépi földmunka segítségével végezhető el a legnagyobb pontossággal. Nagy szakértelmet kívánó munkáról van szó, melyen az egész alap biztonsága és stabilitása múlhat.

A cölöpök és oszlopok alapjának kiásása is, bár pici feladatnak tűnik elsőre, valójában nagyon nehézkes és pontatlan is, ha kézzel végzik. Így ez esetben is a gépi földmunka az optimálisan alkalmazható megoldás, a cölöp, vagy oszlopalap stabilitásához. A gépi földmunka segítségével, sokkal rövidebb idő alatt elkészülnek a cölöpök, oszlopok alapjai, melyekben a nehéz és magas oszlopoknak is biztosan, tartósan kell állniuk. A gépi földmunka segítségével, a cölöpásás tarthat akár egy percig is, vagy, nagyon nagy alap kiásásakor, vagy bonyolult helyzetekben tovább, de mindenképp sokkal rövidebb idő alatt elkészül géppel, mint kézzel. A kerítésoszlopok esetében, optimálisan a kerítésalap kiásásával együtt elvégezhető munka, egy nap alatt elvégezhető egy átlagos kerítéshossznál, a gépi földmunka segítségével.
Olyan speciális gépi földmunka esetén is kérheti cégünk árajánlatát, mint a növények újratelepítéséhez szükséges földmunka, akár nagyobb területen.
Az alapásási munkákhoz, a gépi földmunka könnyen mozgó, gyors és gördülékeny munkagépeinkkel történik. Mindig szükséges, a gépi földmunka megkezdése előtt, a terület pontos szemrevételezése, melynek során megtervezzük, hogy mely gépeket használhatjuk a munkához. A gépi földmunka pontosságát az is garantálja, hogy tapasztalt gépkezelő munkatársaink mérőműszereket is használnak a munkához, a gépi földmunka megkezdése előtt, közben.
A kisebb méretű, mozgékony munkagépek is teljes mértékben alkalmasak az átlagos családi házak körüli gépi földmunka teljes körű elvégzésére. Ezzel, igen kedvező ajánlatban tudjuk szolgáltatásunkat nyújtani Megrendelőinknek. A gépi földmunka során alkalmazott, modern, jól karbantartott földmunkagépek, markolók minden szükséges földmunkát elvégeznek az építkezés során, a megrendelés alapján.
Siófokon és vonzáskörzetében, illetve a Dunántúlon egyaránt, pontos, rugalmas, szakszerű gépi földmunka: az összes alapásási munka tekintetében számíthat ránk.
A nagyobb épületek, ipari létesítmények alapásási munkáinál is számíthat tapasztalt munkatársainkra. Sokféle talaj, állapot esetén, végeztünk már el megbízható, gyors alapásási munkákat. Munkagépeinkkel, a gépi földmunka előtt, nem jelent akadályt a sziklás, problémás, a nagyon meredek, egyéb problémás talaj sem.
Mozgékony, kisebb méretük ellenére is nagyon erős munkagépeinkkel a nehezen megközelíthető telkekre, munkaterületre is beférünk, ott gyorsan és biztonságosan végezzük el az alapásási munkát és más, megrendelt gépi földmunka esetén is biztosan számíthat ránk. Akár olyan helyeken is jól kiássuk a sávalapot, mint a pincefalak melletti részek, vagy közvetlenül más lakóépület melletti terület. Sőt, pontosan az ilyen helyeken, sokkal inkább szükséges a gépi földmunka alkalmazása, pontossága miatt. A sávalap ásása, különösen ilyen nehéz helyzetek esetén, nagy pontosságot igénylő munka, igazán precízen a gépi földmunka segítségével végezhető el úgy, hogy az alapba szánt beton is megfelelő, biztos alátámasztást kapjon.

Munkatársaink nagy szakértelemmel, az adott alapásási feladatnak megfelelően választják ki a kanálméretet, az egyéb műszaki részleteket, hogy a gépi földmunka még gazdaságosabb legyen, Megrendelőinknek is. A gépi földmunka segítségével a kitűzött alapmélység pontosan tartható. A házalap kiásásánál a gépi földmunka segítségével nyílegyenes, hosszú szakaszok áshatóak.
A jó alapásás lehetővé teszi, hogy Ön pontosan azzal a betonmennyiséggel számolhasson, mint amit tervezett, hiszen az alap egészen pontos méretű lesz.
A kanálszélességnek megfelelőnek kell lennie: ugyanis elég 10 cm tévedés, ami, egy nagyobb sávalap esetén, akár százezer forintos többletköltséget is jelent, a többlet beton mennyiség miatt. Nemcsak a szélesség, hanem a mélység esetében is érvényes ez. Gépi földmunka megrendelésével, Önnek nem lesznek váratlan többletköltségei.
Fő szempontunk az alapásás során a precíz pontos munkavégzés, a megrendelő kívánságainak figyelembevételével.


- Pincetömb kiemelés: Fontos és nagy precizitást igénylő gépi földmunka

A különböző pincetömbök kiemelése olyan nagy mennyiségű föld kiemelését jelenti, amely mindenképpen gépi földmunka segítségével végezhető. Alapvető itt is mind a műszaki, mind a környezeti, fizikai tényezők alapos ismerete, melyben jól felkészült munkatársainkra számíthat a gépi földmunka terén. A modern, forgó kotró és rakodó munkagépek segítségével, a pincetömb kiásása rövid idő alatt, problémamentesen lehetséges.
A pincetömb kiásása során kitermelt földet, ha Ön nem használja fel a helyszínen, lehetséges, külön szolgáltatásunk keretében elszállíttatni is: modern szállítójárműveinken gyorsan, a gépi földmunka mellett, folyamatosan elszállítjuk. Sokszor előfordul, hogy egy-egy pincetömb kiásásánál, építési törmeléket találunk a földdel elkeveredve. Ezt, külön el tudjuk szállítani, szintén, az elszállítás megrendelése esetén. Jól összevonható, együtt megrendelhető szolgáltatásainkkal a gépi földmunka még jobban kihasználható. A tereprendezési munka optimálisan hozzátartozik a pincetömb kiemeléshez, a gépi földmunka terén. A tereprendezéskor tudjuk a pincetömb kiásása során kitermelt földet a helyszínen azonnal, folyamatosan elegyengetni, Megrendelőnk kérésének megfelelően.

Fontos tudni, hogy a termőtalaj későbbi hasznosítása érdekében, a kertészeti munkákhoz is kérheti előkészítő gépi földmunka terén segítségünket, így, akár kertészekkel együtt dolgozva, a telket több, összevont munkafolyamattal szépen kialakíthatjuk úgy, hogy a kert azonnal használható, beültethető lesz. Ugyanis, a talaj megbolygatásával a felszíni termőtalajréteg összekeverődik a kitermelt, mélyebb talajszintekről származó földdel, így a megfelelő termőképességet már, akár kertész szakembernek, helyre kell állítania.
Fontos tehát, hogy a gépi földmunka során, folyamatosan kerüljön elszállításra és/vagy elegyengetésre a kitermelt föld, ugyanis ha felhalmozódik, akkor balesetveszélyes és akadályozza a többi munkát.
A gépi földmunka terén a pincetömb kiemelés is pontosan, a tervben meghatározott méretek betartásával történik. A tervnek megfelelően, egy pincetömb esetében mindig kell annyi ráhagyást is kiásni, amennyi a belső, építendő fal vastagsága lesz. Egy pincetömb esetében szükség van külső vízszigetelő lemez réteg beépítésére is, ami általában bitumen lemez. Ez, bár vékony, szintén hozzáadódik a belső vastagsághoz.

- Úttükör készítés: az egyik legnagyobb gépi földmunka

Útépítési munkák mindig a legnagyobb volumenű építési munkák közé tartoztak és tartoznak ma is. Ma már az útépítés lényegesen gyorsabban kivitelezhető a gépi földmunka által, melyet túlnyomó részben alkalmazunk. A tervben szereplő pályaszerkezet vastagság szerint, a gépi földmunka segítségével szedjük ki az úttükröt. Általában, a gépi földmunka során kiszedett úttükör vastagsága erősen változó, 3 –50 cm is lehet. A műszaki vezető által pontosan meghatározott vastagságot a gépi földmunka által pontosan lehet kivitelezni. Az úttükör kiszedésé, e gépi földmunka esetében is, a terep pontos felmérése, vizsgálata előzi meg: sor kerül a tükörszedés előtt a közművek feltárására a munkaterületen. Miután meghatároztuk a víz, a gáz,a csatorna fedőlapok, vízelzáró és gáz elzáró helyét, még szükséges lehet a gépi földmunka megkezdése előtt a szakhatósági segítség kérése is a munkához.
Az úttükör kiszedéséhez, a gépi földmunka forgó rakodó és homlokrakodó gépekkel történik. Közben, tapasztalt szakembereink folyamatosan ellenőrzik az úttükör vastagságát és azokon a helyeken, ahol a gép nem fér hozzá, kézi munkával szedik ki a tükröt, szigorúan a gép hatósugarán kívül. A hatósugárra a megfelelő ABEO előírások vonatkoznak. E gépi földmunka esetén, alapvetően úgy dolgozunk, hogy az útpálya esését vesszük alapul és annak megfelelően szedjük ki a tükröt. A tükörszedés után, a gépi földmunka terén még vissza van a tömörítési munka, melyhez megfelelő vibrohengert kell használni, így az úttükör még 3 - 4 - szer tömörítve lesz. Ahol a henger nem fér hozzá, ott döngölő békát, vagy lapvibrátort használunk a tömörítési munkához.
Az úttükör szedésénél is alapvető a nagy szakértelem és tapasztalat, a pontosság: a gépi földmunka során, a tükörszedéskor a tökéletes, tükörsima felület kialakítása alapvető. Mindezt csak géppel lehetséges teljesen tökéletesen megvalósítani.

Az építkezéseknél, nemcsak az utaknál, hanem az épületek alapjának kiásásánál is, tulajdonképpen alap a tükörsima felület kialakítása, gépi földmunka segítségével.

Egy –egy nagyobb épület, például bevásárlóközpont építésénél, az alap kiásása és a tükörszedés együttes munkája során, akár több százezer köbméternyi föld is kitermelhető. A tükörszedés tehát, alapvetően fontos része az alapásási munkának is ahhoz, hogy a nagyobb létesítmény, épület teljesen sima alapra épülhessen. A tökéletes vízszintességet tapasztalt munkatársaink, a gépi földmunka során, érőműszerekkel folyamatosan ellenőrzik és folyamatosan megvalósítják. A gépi földmunka során, ha nagyobb mélységekben dolgozunk, pontosan gondoskodunk a szükséges vízelvezetésről, a talajvíz folyamatos elvezetéséről. Alacsonyan fekvő telkek esetén is, a gépi földmunka segítségével oldható meg ugyanis, hogy a többi telekről lezúduló víz, csapadék biztonságosan átfolyjon a telken. Szakértelmünkkel megvalósítjuk az Ön biztonságos építkezésének alapját. a gépi földmunka segítségével.
Lejtős telkeken, a tükörszedés, mint gondosan meghatározott, folyamatos mérésekkel korrigált gépi földmunka, alapvető ahhoz, hogy a lejtős telek ellenére, vízszintes épületalapot kialakítva, lehetővé tegyük az épület felépítését a területen, emellett a csapadékvíz elvezetését.
A tükörszedés, mint gépi földmunka, tehát összefoglalva, a következők miatt alapvető: Az állékonyságot, stabilitást, biztonságot csak ezzel lehet biztosítani az építkezéshez.

- Talajcsere: sokszor szükséges gépi földmunka, a kisebb építkezéseknél is
Amikor az építkezés, felújítás, vagy különösen, régi ipari létesítmények elbontása során, az építési területen szennyezett talajt találnak, akkor alapvető, hogy ezt a szennyezett talajt szakértő munkával kiemeljük, biztonságos, megfelelő helyre elszállítsuk és a kiemelt szennyezett talaj helyére, az adott terület talajával minőségben, típusban megegyező talajt egyengessünk el. A sittel kevert talajt is szükséges kicserélni, optimálisan ez is gépi földmunka által végezhető el gyorsan és hatékonyan. Akkor is alkalmazató talajcsere, ha a termőréteget kell kialakítani a megbolygatott talaj felszínén, akár 5 cm vastagon.

A talajcsere során, gépi földmunka segítségével, a meglévő talajt felszedjük és elszállítjuk, ezután új termőréteget hordunk fel. Nem talajcsere viszont a humuszréteg eltávolítása.
Akkor szükséges a talajcsere gépi földmunka segítségével, ha szennyezett a talaj, vagy ha az adott célra a talaj nem felel meg. Talajcsere akkor is végezhető, ha a meglévő talaj annyira homokos vagy agyagos, hogy feljavítani, pusztán keveréses, talajjavításos módszerrel nem lehet, vagy nem gazdaságos. A talajcsere tehát mindenképp szükséges gépi földmunka segítségével, ha a telken lévő földben semmi sem terem meg, sőt, parkosítani sem lehet.
A nem megfelelő minőségű talajban azért nem teremnek meg a növények, mert a vízáteresztő képessége, a szerkezete túl laza vagy túl tömör. Mindez, gépi földmunka, talajcsere segítségével kijavítható.

A humuszréteg eltávolítása

A talaj felszínén, változóan, de általában nagyon vékonyan, mindössze pár 10 cm vastagságban található a termő, vagyis humusz réteg. Maga a talaj ezzel együtt termőképes. Mivel a humusz nagyon lassan és nehezen alakul ki a talajból, ezért nagyon értékes anyag. Emiatt, ha nagyobb területet kell lefedni, lebetonozni, akkor az első feladat a humuszréteg pontos, gondos eltávolítása, hogy más területeken, felhasználható legyen a talaj regenerálására. Pontosan ezért, minden nagyobb terület leburkolása, lefedése esetén, a humuszréteg eltávolítása kötelező, jogszabály írja elő. a gépi földmunka segítségével a pontosan felmért vastagságú humuszréteg nagyon pontosan és hatékonyan elválasztható, eltávolítható.

A talajcsere, akkor alapvetően szükséges, megfelelő gépi földmunka által, ha a területen, az előző építkezések, felújítások alkalmával, vigyázatlanul és felelőtlenül bántak a földdel, vagyis az építőanyag, törmelék, sitt mellett még az építkezésben használt egyéb anyagok is belekerültek a talajba, illetve kiöntötték rá azokat (maradék mész, hígító, festék). Ez utóbbi kimeríti a környezetszennyezés fogalmát, de sajnos, régi építkezéseknél lehetett rá példa. Ezzel a telektulajdonos általában akkor szembesül, amikor megtapasztalja, hogy semmi sem terem meg a telken, bizonyos területeteken. Ilyenkor, a talajcsere, gépi földmunka segítségével, akár 40 cm mélységben is szükséges lehet!
A részleges talajcsere viszont akkor válhat szükségessé, ha egy különleges, vagy igényes növénynek megfelelő talaj szükséges.
Szerencsére, a nagymértékű környezetszennyezés ritka, így a talajcsere valóban, legtöbbször csak részletesebb, mélyebb talajjavítást jelenti.
A talajjavítás általánosan már kertészeti megoldásokkal megvalósítható, a talajnak megfelelő keveréssel.

- Tereprendezés: általánosan szükséges gépi földmunka
A tereprendezés, gépi földmunka segítségével, szükséges az építkezés előtt, közben és után is. Hozzátartozik opcionálisan a terület tisztítása, illetve, nagyon jól összevonható vele a medence alapok kiásása, kerti tó alapjának kiásása, a gépi földmunka terén. A Megrendelő igényének megfelelően a gépi földmunka itt nagyon sokoldalúan megvalósítható.
A tereprendezés, gépi földmunka és szükség szerint kézi munka alkalmazásával is, alapvetően lehet műszaki vagy mezőgazdasági célú. A tereprendezés körébe tartozik több gépi földmunka is, például a medencék kiásása, az alapásás, az emésztőgödrök kiásása és az árokásás is.
A gépi földmunka segítségével mindegyik fajta tereprendezési munka, általában több együtt, ütemesen elvégezhető, rövid határidővel. A közművek bekötéséhez szükséges árokásási munka jól összeköthető egyéb munkákkal, például az emésztőgödör kiásással. Az árokásás, mint gépi földmunka, nagyon pontosan végzendő munka. Meghatározza, megalapozza a közművek biztonságos működését, használatát. A tereprendezés, pontosan emiatt nagyon sok körültekintést, szakértelmet, odafigyelést igénylő gépi földmunka, ugyanis a közművezetékekre fokozottan vigyázni kell.
Az árokásás olyan munka, melynél gépi földmunka helyett sokszor csak a kézi földmunka alkalmazható, biztonsági okokból. A gépi földmunka esetén, az árokásás nagyjából 50-60 cm mélységig alkalmazható, közművektől messze eső területeken. Ha szükséges, műszeres méréseket is alkalmazni kell, a biztonságos munkához, a közművek miatt. Sokszor, ez esetben, a gépi földmunka kiegészítő jellegű.

A gépi földmunka területén viszont, az árokásás alapvető szabályok szerint végezhető:

A gépi földmunka megkezdése előtt, a munka felmérésekor, a megfelelő kanálszélességet munkatársaink kiválasztják. Ez szintén, takarékossági okokból fontos, emellett, alapvető biztonsági okokból (közmű). Emellett, a gépi földmunka alapvető előnye az árokásás szempontjából is, hogy a kijelölt nyomvonalon a megfelelő méretű kanál teljesen pontosan tud haladni.
A mélységet, munkatársaink a gépi földmunka során folyamatosan mérik, így a pontosság biztosítva van.
Az árokásáskor a gépi földmunka során köröm nélküli kanalat kell alkalmazni, ugyanis mind az alap, mind az árok kiásása esetén, a köröm hagy maga után egy 5 -10 cm vastag, pontatlan réteget, amit utólag, kézzel kéne eltávolítani.
Az árokásás körébe a gépi földmunka esetén főleg a vízelvezető csatornákhoz ásott árkok tartoznak, de szintén ide tartozik a sávalap és a közművek munkagödrei is.

A földterület, évente meghatározott időszakonként, bevizesedik. Ez elkerülhetetlen természeti jelenség. A termőföldek mellett az épületek, iparterületek telkeit is érinti. Tavaszi időszakokban azokon a területeken, melyeket nem burkoltak le, megindulhat a bevizesedés. Emiatt, a vízelvezető árkok szükségesek a probléma megoldásához. Azonban nemcsak kiásásuk, karbantartásuk is fontos, a gépi földmunka segítségével. A gépi földmunka alapvetően megtérül a karbantartásban is, mert így marad meg az árok pontos mélysége, megmaradnak kialakított fizikai jellemzői, megőrzi vízelvezető képességét.
A gépi földmunka segítségével, a vízelvezető árok kiásása és rendszeres karbantartása is a tavaszi, bevizesedéses időszak előtt elvégzendő, mert a bevizesedéskor a munkagépek már nem tudnak dolgozni a területen.

A fák és bokrok kiszedése is a tereprendezéshez tartozó gépi földmunka. Sokszor lehet szükség egy –egy nagyobb növény eltávolítására, kivágás helyett kiemeléssel. Például, ha a kertben a régi helyén a növény nem kap elegendő fényt, az építkezés befejeztével, az új épület miatt, vagy a telken, egy öreg, már nem termő, vagy beteg növény már zavaró, akadályozó tényező. Akkor is szükséges a kiemelése egy –egy fának, ha az adott területen, gyökerei akadályoznák egy –egy szükséges gépi földmunka elvégzését. Az egészséges növények nagy értéket képviselnek, eltávolításuk, áthelyezésük indokolt esetben történhet, ehhez is gépi földmunka szükséges a nagyobb növénynél.
A betontörés is a tereprendezés körébe tartozó gépi földmunka. A régi, elöregedett betonjárdák, utak szakszerű eltávolítása is gépi földmunka segítségével végezhető el, melyhez hozzátartozik az adott területen a talaj helyreállítása is. A terepviszonyoknak megfelelően, előzetes felmérés alapján, a megfelelő munkagéppel elvégezzük a régi betonjárda felszedését, a szállítás megrendelése esetén a betontörmelék elszállítását.

A tereprendezéshez tehát, a gépi földmunka területén, hozzátartoznak a következő munkák is: A föld elterítése, szórása, a kertrendezési és területtisztítási munkák, a parkosítás során szükséges gépi földmunka, a Viacolor és térkő alap kiszedése hatékonyan a gépi földmunka segítségével, valamint a föld visszatöltése és a talaj elegyengetése is. A gépi földmunka tehát, csak a tereprendezés terén is nagyon sokrétű tevékenység, melyben siófoki cégünk szolgáltatására sokoldalúan számíthat.

- Tóásás: tempós és hatékony gépi földmunka

A kerti tavak és akár a nagyobb beruházásokhoz tatozó tavak kiásása, adott méretek felett már gépi földmunka segítségével végezhető optimálisan.
Ma már egyre több kertbe terveznek kerti tavat. Sokan nem elégednek meg a pocsolya méretű tavacskákkal, ezért, számukra nagyon jó megoldás a gépi földmunka a kerti tó kiásatására. A kerti tó, nagyobb méretben már valóban frissítő vizuális élmény, az egész kert és ház látványát befolyásoló látványelem. A nagyobb kerti tó kiásása gépi földmunka segítségével, rövid idő alatt kész és a tó azonnal készre építhető. Ha Ön szeretne egy mutatós kerti tavat, forduljon hozzánk bizalommal! Felmérjük a kertet, a tervezett tó helyszínét, megvizsgáljuk, hogy az adott területre építhető –e kerti tó, illetve a kiásásához ilyen előzetes munkák szükségesek. Szükséges lehet ugyanis, még a gépi földmunka előtt, a közelben lévő kisebb bokrok távolabbra ültetése. Kerti tó fa mellé nem szerencsés, mert belehullnak a tóba a levelek, ágacskák.

A gépi földmunka segítségével egy nap alatt lehet kerti tava, melynek nyugtató látványa, felüdítő hatása meghatározza mindazt az időt, amit kint tölt a kertben. Az egész kert, ház látványát különlegessé, elegánssá teszi a gépi földmunka segítségével hamar megépíthető kerti tó.
Munkatársaink az Ön elképzelésének megfelelő méretű és formájú kerti tavat ásnak ki, a gépi földmunka segítségével órák alatt. Az Ön javaslata, esetleg rajzolt terv alapján, akár extrém formájú kerti tavat is áshatunk. A gépi földmunka ez esetben is nagyon precíz, pontos munkát tesz lehetővé.

- Lavírsík szedés

A résfalak kialakításához az első lépés a gépi földmunka segítségével, a lavírsík kiszedése. A lavírsík alatt azt a szintet értjük, ahonnan építhetőek a résfalak. Ez lehet a térszín is, viszont kedvezőbb költségei vannak, ha a réselés megkezdése gépi földmunka segítségével, alacsonyabb szinten történik. A munkát meghatározza, hogy milyen magas a szomszédos épületek alapozásának a szintje, illetve meghatározó a gépi földmunka szempontjából a terület talajvízszintje. A gépi földmunka megkezdése előtt, már a tervezéskor, számolni kell azzal, hogy a szomszédos épület alapozásának síkja felett legalább 80cm magasságnak kell lennie, illetve, a talajvízszintet is meg kell mérni, ahhoz képest pedig legalább 50 cm magasságban kell lennie a lavírsíknak. A gépi földmunka további lépése ebben a munkában, hogy a különböző gerendák helyét megfelelően elő kell készíteni. A résfalat fogják közre a gerendák, melyeknek helyet kell kiásni. A lavírsíknak számos műszaki szerepe van. Pontos elkészítése a gépi földmunka segítségével lehetséges. Alapvető szerepei közül, a legfontosabb, hogy a felső talajréteget stabilan tartja, megakadályozza annak vízszintes irányú elmozgását. Fizikai szerepe, a megfelelő mértékű boltozati hatásának köszönhetően, a függőleges feszültség csökkentése.

A gépi földmunka segítségével, a talajt pontosan kiemeljük, ebbe kerül a résiszap, ami kitölti a talajrést, tartalmaz adalékanyagokat, melyek stabilizálják az oldalfalat. Az összetétel speciális, már az építési feladatnak megfelelő (például víz, aktivált bentonit, egyén szilárd adalékanyagok). Ez azért fontos, hogy megakadályozza a rés körüli talaj pergését, omlását. Szerepe az is, ha a talajvíz szintje alá mélyítik a rést, akkor megakadályozza a talajvíz beáramlását. Mindez a gépi földmunka segítségével valósítható meg. A résiszap speciális tulajdonságokkal rendelkező kitöltő anyag. E gépi földmunka után helyezhető el az armatúra, az építési tervben meghatározott szerepvényekkel együtt. A munka technológiai részleteit már az adott építési feladat határozza meg, a gépi földmunka szempontjából.
- Targoncázás: alapvető munka
A targoncákat nagy tapasztalattal rendelkező, jól képzett munkatársaink kezelik, az összes gépi földmunka során szükséges targoncázás munkánál.
- Hótolás
A földmunkagépekkel kiválóan elvégezhető a tél során a hó eltakarítási munka, melynél, a gépi földmunka terén is megbízhatóan működő gépparkunkra számíthat. A gépi földmunka mellett, a hó tolás során is nagy mennyiségű anyagot kell hatékonyan szállítani, kiemelni. A gépi földmunka során használatos gépek, átalakíthatók hó eltakarítási munkára és megbízhatóan üzemelnek.
Az utakon, iparterületeken, magánterületeken egyaránt szükség van a hatékony és gyors hó eltakarítási munkára azért, hogy a terület folyamatosan használható maradjon a legnagyobb havazásos időszakban is. Nemcsak a hó elszállítására, eltolására alkalmasak a gépi földmunka során is használt gépek, hanem a só szórás, a letömörödött, jeges hóréteg felszedése, feltörése is lehetséges velük. Kedvező ajánlatunkat biztosítjuk Megrendelőinknek egész télen.

Szép, egészséges, hasznos fákat nem szabad az építendő kerti tó miatt eltávolítani vagy ágaikat nagyon megkurtítani. A tisztás részeken viszont, ahol a mindennapi kerti közlekedést nem akadályozza és ahol közművezeték nem fut a földben, bátran kialakítható a kerti tó. A túl árnyákos hely nem alkalmas kerti tónak, mert a növények nem nőnek rendesen benne. A gépi földmunka segítségével megépített kerti tóban, a tavirózsák akkor virágoznak, ha sok a napsütés. Jó, ha a házból rá lehet látni a kerti tóra.
Exkluzív megoldásként kialakítható a gépi földmunka segítségével a nagyobb kerti tó közepére szigetecske is, amire kis híd vezethet. Szabálytalan alakú kerti tavaknál ez nagyon szép megoldás.
A kerti tóról tudni kell, hogy már a tervezés szakaszában véglegesre meg kell határozni a méretét és alakját. Utólagosan nem változtatható meg díjmentesen.
A gépi földmunkával megépíthető kerti tó méretének meghatározásához segítséget adhat, ha a locsolótömlőt a kertben a kívánt alakban lefektetjük: így látható: ha az adott forma elég impozáns, nincs útban a közlekedő útvonalaknak, autó útvonalának, nem lóg bele a fa koronája, akkor jöhet a tervezés és a gépi földmunka.
A gépi földmunka első lépése szintén a termőtalaj réteg gondos eltávolítása, a kert más részén való felhasználáshoz. A kapható, készre gyártott kerti tóformák, tóbetétek elhelyezéséhez pedig pontosan olyan alakú mélyedés kell, ahova azok illeszkednek. A kiásott, pontos mélyedésbe, a kerti tó már az Ön egyéni elképzeléseinek megfelelően kialakítható.

- Rézsűkészítés: fontos gépi földmunkaLejtős telkeken lévő kertek kialakítása: itt is nagyon jól használható a gépi földmunka
Itt is hasonló a munka, mint a rézsűnél: a nagy magasságkülönbséget át kell hidalni és meg kell akadályozni, hogy a csapadék lemossa, elmossa a talajt. Sokféle módon lehet kertet kialakítani lejtős területen.
A gépi földmunka segítségével, két alapvető kialakítási mód van: a támfallal történő elhatárolás, védelem, illetve a lépcsős kialakítás. A lépcsős kialakításhoz is használatosak, szükség szerint rézsűk és támfalak egyaránt. Ezt az adott magasság, illetve szög határozza meg. A lejtő szöge meg is változtatható, gépi földmunka segítségével. A vízszintes teraszos elrendezés sok használható helyet ad: lehet rajta kert, pihenő, akár még kerti tó is. A rézsűk kimondottan alkalmasak látványos sziklakertek kiépítéséhez, melyhez, több szolgáltatásunkkal is az Ön rendelkezésére állunk, a gépi földmunka mellett is: például minőségi, beépíthető kerti kőanyaggal. A függőkert kialakítása is nagyon megéri a fáradtságot: gyakran sokkal látványosabb, mint egy vízszintes felületű kert.

Optimális, ha az épület tervrajza mellett, együtt készítteti el a kert tervét is. Így, a gépi földmunka nagyon jól összehangolható, egyszerre megvalósítható egy csomó minden. Lejtős kert például, praktikusan megépíthető a kitermelt földből, a gépi földmunka során, a telken. Előrelátóan, a humuszréteget előtte érdemes különválasztani, hogy utólag helyrehozhassuk vele a kertet: a nélkül „legalulra kerül” és nem érik el a humuszt a növények gyökerei! A kert kialakításában a gépi földmunka nagyon nagy segítség és nagyon kifizetődő. Rövid idő alatt többféle munkát oldhat meg egyben. Ezáltal, az építkezéssel együtt készül a kert is, illeszkedik a tájba. Ami nagyon fontos: a csapadékvíz elvezetését legjobb, ha szakemberre bízza: ugyanis nem szabad a csapadékvizet a szomszéd telekre, épületekre vagy szabályozatlanul az utcára rávezetni. A csapadék veszélyeztetheti a rakott támfalat is, ha rendszeresen azon szivárog le. A támfalhoz ezért hozzátartozik a csapadékvíz elvezető kialakítása, mely praktikusan a támfal mögött kap helyet. Jó, ha tartós megoldással készül (pl. beton). A támfal optimális választás, ha nagyobb egységes vízszintes, hasznos területet szeretnénk nyerni, vagy szükségszerű, ha közel van az utcafront vagy a kocsi behajtó. Egy, gépi földmunka által gyorsan előkészíthető támfal mérete általában nem magasabb, mint 130 -140 cm.

Rézsűk között, a szélességnek minimálisan meg kell lennie a biztonságos közlekedéshez, például egy fűnyíró eltolásához, megfordításához és a kertben való mozgáshoz.
Lejtős telkeken lévő kertek kialakítása: itt is nagyon jól használható a gépi földmunka
Itt is hasonló a munka, mint a rézsűnél: a nagy magasságkülönbséget át kell hidalni és meg kell akadályozni, hogy a csapadék lemossa, elmossa a talajt. Sokféle módon lehet kertet kialakítani lejtős területen.
A gépi földmunka segítségével, két alapvető kialakítási mód van: a támfallal történő elhatárolás, védelem, illetve a lépcsős kialakítás. A lépcsős kialakításhoz is használatosak, szükség szerint rézsűk és támfalak egyaránt. Ezt az adott magasság, illetve szög határozza meg. A lejtő szöge meg is változtatható, gépi földmunka segítségével. A vízszintes teraszos elrendezés sok használható helyet ad: lehet rajta kert, pihenő, akár még kerti tó is. A rézsűk kimondottan alkalmasak látványos sziklakertek kiépítéséhez, melyhez, több szolgáltatásunkkal is az Ön rendelkezésére állunk, a gépi földmunka mellett is: például minőségi, beépíthető kerti kőanyaggal. A függőkert kialakítása is nagyon megéri a fáradtságot: gyakran sokkal látványosabb, mint egy vízszintes felületű kert.
Optimális, ha az épület tervrajza mellett, együtt készítteti el a kert tervét is. Így, a gépi földmunka nagyon jól összehangolható, egyszerre megvalósítható egy csomó minden. Lejtős kert például, praktikusan megépíthető a kitermelt földből, a gépi földmunka során, a telken. Előrelátóan, a humuszréteget előtte érdemes különválasztani, hogy utólag helyrehozhassuk vele a kertet: a nélkül „legalulra kerül” és nem érik el a humuszt a növények gyökerei! A kert kialakításában a gépi földmunka nagyon nagy segítség és nagyon kifizetődő. Rövid idő alatt többféle munkát oldhat meg egyben. Ezáltal, az építkezéssel együtt készül a kert is, illeszkedik a tájba. Ami nagyon fontos: a csapadékvíz elvezetését legjobb, ha szakemberre bízza: ugyanis nem szabad a csapadékvizet a szomszéd telekre, épületekre vagy szabályozatlanul az utcára rávezetni. A csapadék veszélyeztetheti a rakott támfalat is, ha rendszeresen azon szivárog le. A támfalhoz ezért hozzátartozik a csapadékvíz elvezető kialakítása, mely praktikusan a támfal mögött kap helyet. Jó, ha tartós megoldással készül (pl. beton). A támfal optimális választás, ha nagyobb egységes vízszintes, hasznos területet szeretnénk nyerni, vagy szükségszerű, ha közel van az utcafront vagy a kocsi behajtó. Egy, gépi földmunka által gyorsan előkészíthető támfal mérete általában nem magasabb, mint 130 -140 cm.
Rézsűk között, a szélességnek minimálisan meg kell lennie a biztonságos közlekedéshez, például egy fűnyíró eltolásához, megfordításához és a kertben való mozgáshoz.

A rézsűk nagyon sok építési területen szükségesek lehetnek. Ahol a talajszint miatt lehetséges és szükséges, ott a rézsű kialakítása hatékonyan történik gépi földmunka segítségével.
A lekerekített rézsű kialakítása:
A rézsű kialakításánál a gépi földmunka során, a talaj ülepedése alapján számítjuk ki a munkát. A talaj minősége meghatározó. A gépi földmunka segítségével gyorsan és pontosan megépíthető rézsű alakja lehet változó, amit a talaj ülepedése határoz meg. Az ülepedésnek megfelelően, a rézsűt, a gépi földmunka segítségével, túltöltéssel is biztosítani kell. A gépi földmunka során a túltöltés a magasságban és a rézsű irányában is elvégzendő.
A rézsű túltöltése, gépi földmunka segítségével
A túltöltés annak megfelelő mértékben történik, hogy a rézsű tervezett magasságát megszorozzuk a talaj tényezőjével. A talaj minősége szempontjából, a rézsű túltöltése a legtöbb esetben úgy történik a gépi földmunka segítségével, hogy a lemosást megakadályozandó, kövekkel, vagy növényzettel rögzítjük a rézsű lejtőt. Leginkább gyeptéglával lehet rögzíteni a rézsűt. Ez a munka már a gépi földmunka után végzendő. Ha a rézsű szöge meredekebb, mint 30 %, akkor támfalak építése is szükséges lehet.
A rézsű kialakítása így történik:
A már meredekre bevágott rézsű kialakítása a meglévő, tömör talajon történik, gépi földmunka által, gyorsan és nagy pontossággal. A rézsű szerepe a magasság áthidalása az adott területen, emiatt, magasságának többszörösét is kiteheti szélessége. A rézsű készítése igen nagy szakértelmet kívánó munka, ami gépi földmunka segítségével biztonságosan kivitelezhető. Ugyanis meg kell akadályozni a rézsű elmosását, amelyet a nagyobb esők okoznának. Ha a rézsű nagyon magas, akkor a gépi földmunka során, számolni kell a nagy föld –és víznyomással is. A támfalak építését, szögének meghatározását e biztonsági okok miatt, rendelet szabályozza: Ezért a 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet, 5. § 10. pont. Eszerint, a támfal engedélyeztetési tervén, az alaprajz mellett fel kell tüntetni a pontos műszaki számításokat is.

Lejtős telkeken lévő kertek kialakítása: itt is nagyon jól használható a gépi földmunka

Itt is hasonló a munka, mint a rézsűnél: a nagy magasságkülönbséget át kell hidalni és meg kell akadályozni, hogy a csapadék lemossa, elmossa a talajt. Sokféle módon lehet kertet kialakítani lejtős területen.
A gépi földmunka segítségével, két alapvető kialakítási mód van: a támfallal történő elhatárolás, védelem, illetve a lépcsős kialakítás. A lépcsős kialakításhoz is használatosak, szükség szerint rézsűk és támfalak egyaránt. Ezt az adott magasság, illetve szög határozza meg. A lejtő szöge meg is változtatható, gépi földmunka segítségével. A vízszintes teraszos elrendezés sok használható helyet ad: lehet rajta kert, pihenő, akár még kerti tó is. A rézsűk kimondottan alkalmasak látványos sziklakertek kiépítéséhez, melyhez, több szolgáltatásunkkal is az Ön rendelkezésére állunk, a gépi földmunka mellett is: például minőségi, beépíthető kerti kőanyaggal. A függőkert kialakítása is nagyon megéri a fáradtságot: gyakran sokkal látványosabb, mint egy vízszintes felületű kert.

Optimális, ha az épület tervrajza mellett, együtt készítteti el a kert tervét is. Így, a gépi földmunka nagyon jól összehangolható, egyszerre megvalósítható egy csomó minden. Lejtős kert például, praktikusan megépíthető a kitermelt földből, a gépi földmunka során, a telken. Előrelátóan, a humuszréteget előtte érdemes különválasztani, hogy utólag helyrehozhassuk vele a kertet: a nélkül „legalulra kerül” és nem érik el a humuszt a növények gyökerei! A kert kialakításában a gépi földmunka nagyon nagy segítség és nagyon kifizetődő. Rövid idő alatt többféle munkát oldhat meg egyben. Ezáltal, az építkezéssel együtt készül a kert is, illeszkedik a tájba. Ami nagyon fontos: a csapadékvíz elvezetését legjobb, ha szakemberre bízza: ugyanis nem szabad a csapadékvizet a szomszéd telekre, épületekre vagy szabályozatlanul az utcára rávezetni. A csapadék veszélyeztetheti a rakott támfalat is, ha rendszeresen azon szivárog le. A támfalhoz ezért hozzátartozik a csapadékvíz elvezető kialakítása, mely praktikusan a támfal mögött kap helyet. Jó, ha tartós megoldással készül (pl. beton). A támfal optimális választás, ha nagyobb egységes vízszintes, hasznos területet szeretnénk nyerni, vagy szükségszerű, ha közel van az utcafront vagy a kocsi behajtó. Egy, gépi földmunka által gyorsan előkészíthető támfal mérete általában nem magasabb, mint 130 -140 cm.
Rézsűk között, a szélességnek minimálisan meg kell lennie a biztonságos közlekedéshez, például egy fűnyíró eltolásához, megfordításához és a kertben való mozgáshoz.

- Pinceásás

A pincék kiásása, kiemelése fontos gépi földmunka. Általában, másfél –két méter mélységben történik, a gépi földmunkasegítségével a pince kiemelése, de ennél mélyebb pincék kiemelése is problémamentesen megvalósítható. Egy nagyobb szünet után, ma újra sok építkezőnek fontos a családi házhoz a pince kialakítása. Új házak esetén, a meglévő épület alatt kap helyet sokszor a pince. A nagyobb borospincék pontos és gyors megépítésében is a gépi földmunka alkalmazható, ugyanúgy, mint a kicsi, zöldségtároló pincék esetén. A pinceásás munkája nemcsak családi házas övezetben, vagy vidéken népszerű: társasházakban, nagyobb épületekben, vendéglátóhelyeken is gyakori a nagyobb, esetleg közös pincére való igény. Siófoki cégünk ebben is áll Megrendelőink rendelkezésére.
A pince teremgarázsok megépítése már egész nagy területek kiásását jelenti, amiben a gépi földmunka összetett feladat. Meg kell alapozni egyben a biztonságos teherhordó szerkezeteket is.
Pincéknél, a kerti tóval, vagy a medencével ellentétben, a gépi földmunka nem merül ki a gödör kiásásában és oldalfalainak tömörítésében., hanem a pince tetejét is, ha külön épül a családi háztól, megfelelően ki kell építeni és, ha hagyományos pincéről van szó, földdel kell borítani a tetejét, hogy be lehessen füvesíteni és jól illeszkedjen a környezetébe. A hagyományos pince kialakítása gépi földmunka szempontjából különbözik az épület alá épített pincétől.
Számos munkánál szükség lehet munkagödör létrehozására is, ahol a gépi földmunka elvégzéséhez, a munkagépek mozoghatnak.

- Medencék kiásása

A medencetömb kiszedése nem sokban különbözik a gépi földmunka szempontjából, a pincetömb kiszedésétől, csak éppen nem feltétlenül kerül befedésre. Egyes nagyobb medencék viszont lehetnek félig vagy teljesen fedettek, melyeknél, a medencetömb kiemelése ennek megfelelően történik, a későbbi építési munkához igazodva. A medence kiásása ma már mindenképpen gépi földmunka segítségével lehetséges. Gyorsan és pontosan valósítható meg. Ha Ön megrendeli a kitermelt föld elszállítását, a munka még gyorsabban kész, de van lehetőség a kitermelt földből a telek egy másik részén, kialakítani valamit, például impozáns dombot, kertet. Akármilyen alakú medencék kiásása lehetséges gépi földmunka segítségével gyorsan és egyszerűen.
A medence legjobb, ha a kert kialakításával együtt készül. A humuszréteg megfelelő, gondos elkülönítése után, a medencetömb hatékonyan kiemelhető, a munkagépeknek pedig hely szükséges. Tehát, a gépi földmunka, ha a medence utólag készül el, a már kialakított kertet feldúlhatja (bár ezt igyekszünk minimalizálni). Munkagépeink közül a kicsi gépek is nagyon hatékonyak a medence kiásásában i s és viszonylag keskeny közlekedő útvonal kell csak nekik.
A medence építésével a gépi földmunka még nem ért véget, teljes körű szolgáltatás esetén: a megfelelő tereprendezés, a termőréteg visszaállítása elengedhetetlen. Előfordulhat, hogy a munkaterületet kerítésbontás nélkül nem lehet megközelíteni a munkagépekkel, de ez már extrém eset.

A medence kiásásának munkafolyamata gépi földmunka segítségével:

A medence kiásása előtt is a helyszín gondos felmérésével a közművek helyzetéről meg kell bizonyosodni. Az építési engedély elvileg garanciát jelent a beépíthetőségre, de akadhatnak véletlenül ottmaradt, elfelejtett vezetékek. Ha ugyanis a gépi földmunka közben találunk egy nem várt meglepetést, például, magas nyomású vízvezetékcsövet, akkor át kell tervezni az egész munkát és többletköltséggel jár a félig kiásott gödör betemetése.
A medencék kiásása gépi földmunka segítségével, a megfelelő ellenőrzések után már nagyon egyszerű, gyors és biztonságos. Az úszómedence egyre népszerűbb, egyre kevesebben elégednek meg az ideiglenesen felállítható kerti medencékkel, melyeknek nehézkes a használata és a legrosszabbkor hibásodnak meg. Ezért a gépi földmunka terén a medenceásás az egyik legnépszerűbb szolgáltatás. Sokféle egyéb földmunkával jár együtt, a teljes körű, azonnal használható, szép környezethez, hiszen a medence élvezeti értékét, látványát erősen befolyásolja, hogy a kert ki van –e szépen alakítva körülötte. A medencék készülhetnek többféle technológiával, alapjuk kiásása a gépi földmunka segítségével, hasonló.
A medencék kiásásához és a kitermelt föld mozgatásához biztonságos, modern, gyors munkagépeink állnak rendelkezésre, kisebbek és nagyobbak egyaránt.
- Kerti emésztők ásása

Nem mindenhol megoldható a csatornázás, például olyan ingatlanok, telkek esetében, amelyek nagyon távol esnek a kiépített csatornarendszertől és a rákötés magas többletköltségekkel járna (például több száz méteres cső kiépítésével). Ilyen esetben a megfelelően felmért területen, hozzáértő szakembereknek kell kiásni a kerti emésztőt. Ehhez is alapvetően a gépi földmunka használható. A nehezebben megközelíthető helyszíneken is igyekszünk mozgékony munkagépeinkkel megfelelni az igényeknek. Biztonságosan és gyorsan kiássuk az emésztőgödröt és több gépi földmunka megrendelésével, Ön még kedvezőbb költségekkel számolhat.

- Partvédelmi kövek felhúzása

A partokon és mederfalakon, a folyóknál és tavaknál is, a part felületét meg kell védeni a víz hullámzása és erózió okozta károsodástól. Többféle megoldás lehetséges a partvédelemre, melyben mind fontos szerepe van a gépi földmunkának. A partvédelmi kövek általánosan használt megoldást jelentenek: hozzájárulnak a vízpart természetbe illeszkedő, vonzó kialakításához, megvédik a partot és könnyen telepedik meg rajtuk vízi növényzet is. A partvédelmi kövek gépi földmunka segítségével való kiépítése vagy áthelyezése mellett, a rézsűfalra elhelyezhető hálók segítségével is, bár kisebb mértékben, védhető a part: ezeken megtelepednek a vízinövények, melyek már megfogják a talajt.
Partvédelmi kövekkel szükséges a töltések védelme is: a hullámzás igen erős fizikai hatást jelent, egyben a víznek van egy jelentős koptató hatása is. A megfelelő gépi földmunka során, partvédelmi célra alkalmas, stabil, erős kőzettel, tartósan és esztétikusan erősíthető meg a part. Mindet az épített partvédelemhez tartozik. A nem épített, vagyis természetes partvédelem a biológiai partvédelem, ám ennél is szükség lehet időszakonként gépi földmunkára, helyreállítási, vagy karbantartási céllal. A gépi földmunka kimondottan alkalmas a hatékony, épített partvédelem kialakítására, melynek leghatékonyabb módjai közé tartozik a partvédelmi kő.
Gépi földmunka: A gépek
Gépparkunk a kicsitől az egészen nagy gépi földmunka megbízásokig, teljes mértékben alkalmas a különböző munkákra, amik az építési területen adódnak.
A sokféle földmunka gép közül, siófoki cégünk azokat a típusokat használja, melyek hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethető, üzemanyag takarékosan működtethető, jól karbantartható gépek, melyek mindamellett, nagyon sokoldalú és erős munkára képesek. Alkalmasak télen –nyáron a különböző gépi földmunka elvégzésére.

A gépi földmunka során használt építőipari gépek lehetnek:

Kotrógépek: Lánctalpasak, illetve hegybontó kotrógépek, esetleg gumikerekes, speciális kotrógépek,
Árokásáshoz használható földmunka gépek. Rakodógépekből a gépi földmunka elvégzéséhez többféle irányítású, típusú létezik, melyek közül nálunk megbízható, nagy teljesítményű, üzembiztos munkagépek találhatóak.
A gépi földmunka terén általánosan használatosak a különféle erőgépek és földtoló gépek, melyek között különböző technológiájú dózer gépek állnak rendelkezésre, illetve csőfektetésre alkalmas gépek.
Fontos gépek a gépi földmunka terén a tömörítő gépek és a gréderek, melyek elsősorban az útépítés terén alapvetően használatosak. A vibrációs technológiájú tömörítő gépekkel, nagy hatásfokkal tömöríthető a talaj a gépi földmunka során. Különböző tömörítő hengerekkel lehet egészen pontosan tömöríteni a földet olyan helyeken is, ahova a nagyobb gépek nem férnek oda, a gépi földmunka során. A gépi földmunka terén fontos az olyan gépek alkalmazása is, melyekkel felmarható az útburkolat. Emellett vannak még általánosan használható tömörítő gépek, melyekkel a föld jól tömöríthető nagyobb területen is, a gépi földmunka során.
Szükség van a gépi földmunka során olyan gépekre is, melyekkel a talajstabilizálás során szükséges különféle munkák elvégezhetők. Gépparkunkra jellemző a többfunkciós használhatóság, a gépi földmunka terén.

A gépi földmunka kivitelezésében fontos általános szempontok

A gépi földmunka terén, a már említetteken kívül, nagyon fontos figyelni az értékes humusz réteg megfelelő eltávolítására és elkülönítésére, védelmére, újraterítésére egy másik területen az építési területen belül. A gépi földmunka során ezt az értékes humuszos talajréteget, elkülönítve elhelyezzük a munkaterület adott, védett pontján, hogy ne keveredhessen a kitermelt talajokkal.
A humusz elkülönítése a gépi földmunka során, nemcsak az értéke, felhasználhatósága miatt fontos. A másik ok, amiért gondosan el kell különíteni és nem szabad visszatölteni az alapgödörbe vagy az alapárokba, hogy a humusz eltérő tulajdonságokkal rendelkezik fizikailag, mint a nem termő talaj. Vagyis, ha a gépi földmunka során nincs teljesen elkülönítve és visszatöltik, akkor megsüllyedhet, ami komoly károsodást eredményezhet a ráépített épületben is! A kertben végzett gépi földmunka során, folyamatosan meg kell védeni a humuszt, nem szabad beszennyezni, elszórni, mert nagyon nehéz a pótlása.
Kötött és kemény talajok esetében, ha a talaj megfelelően száraz, akkor az alapárkot vagy alapgödröt, a gépi földmunka segítségével, kis mélységig, földpartokkal is ki lehet emelni (ez legfeljebb másfél méter lehet). A kötött talajok jellemzője, hogy függőleges partfalak kialakítása esetén is megállnak stabilan, kevesebb, illetve másféle megtámasztás is elegendő nekik, a gépi földmunka terén. Kötött talajoknál emiatt, kevesebb mennyiségű betonnal is megoldható az alapozási munka, mert kevesebb földet kell kitermelni.
A gépi földmunka során a felszíni vizek elvezetéséhez, mindig az alapároktól számított 1% lejtéssel szükséges a felszín kialakítása.

Ha a talaj nagyon szemcsés, a gépi földmunka során a függőleges földpartok kialakítása nem lehetséges. A szemcsés talaj nagyon erősen omlik. Ilyenkor a rézsűk kialakítása, a rézsűs kitermelés az alkalmazható megoldás a gépi földmunka terén. Emellett, a dúcok alkalmazása is szükséges, hogy megakadályozzuk a visszaomlást. A dúcok, a gépi földmunka terén, rögzíthetőek ácskapoccsal, vagy gömbfákkal, függőleges helyzetben.
A kisebb gépi földmunka esetén, a kitermelt föld biztonságosan tárolható az alapárok, vagy az alapgödör mellett is, de csak megfelelően tömör talajok esetében. A kisebb helyszíni földszállítás, amennyiben biztonságos, talicskákkal is megoldható, de általában, modern gépeinkkel a nélkül is meg lehet valósítani a gépi földmunka során.
Amikor a munkagödröt vagy munkaárkot kiássuk, és a földet kitermeljük, a szemcsés talajok esetében az alapozás síkjáig elvégezhetjük a talajkitermelést. Ennek oka, hogy a kiásott munkaterület akkor is használható marad, ha beleesik az eső, ugyanis a homokos talajba olyan gyorsan beszívódik, hogy a szerkezet nem lazul fel. Amennyiben a gépi földmunka kötött, vagy lösztalaj kitermelésével történik, akkor a munkagödör fenékszintjét nagyjából 15-20 cm-rel magasabbra kell kialakítani a gépi földmunka során, az alapozási síknál. Ennek oka, hogy ha a csapadékvíz ekkor bejut, akkor a felső földréteg puhul csak meg, ennek eltávolítása után az alapozás továbbra is jó minőségű, stabil talajra végezhető el. A gépi földmunka technológiai sorrendje ebben az esetben az utolsó réteggel kezdődik, amit az alap elkészítése előtt kiemelünk.
A gépi földmunka során alapvető, hogy a munkaárkot vagy munkagödröt minél kevesebb ideig hagyjuk nyitva. Mivel a gépi földmunka igen gyorsan elvégezhető, ezért ezzel kapcsolatban gond nem szokott lenni. Amikor a gépi földmunka során az alapsík feletti 15-20 cm vastagságú réteget eltávolítottuk, utána azonnal meg kel kezdeni az alaptestek megépítését. Ezután, a gépi földmunka következő fázisa mihamarabb a föld visszatöltése.

A talajvízszint alapvetően fontos minden gépi földmunka esetében. Ha a talaj kötött és a talajvíz 1 méterre van az alapozás síkjától, akkor az alapsík alatt még 15-20 cm-rel mélyebben kell kitermelni a földet. Ezután a kitermelt föld helyére, osztályozatlan homokos kavicsot rakunk, amelyet megfelelően letömörítünk. Ez teszi lehetővé a talajvíz biztonságos elszivárgását, illetve megvédi az épületet a talajvíztől, megakadályozza a felszivárgást.
Miután a gépi földmunka során elkészültek az alapok, a munkaárok vagy munkagödör területére visszatöltésre kerül a korábban a gépi földmunka során kitermelt talaj. Ez nem tartalmaz humuszt és más szerves talajt sem. A visszatöltés során, a gépi földmunka úgy alakul, hogy minden 15 -20 c földréteg után gondosan tömörítünk. Tömörítés kézi döngölővel, vagy praktikusan, tömörítő géppel is történhet, a gépi földmunka igényének megfelelően.

Gépi földmunka: A földmunka utáni munkálatok

Miután a szükséges, illetve megrendelt gépi földmunka befejeződött, utána általában a betonozás következik az építkezéskor. A betonozást megfelelően elő kell készíteni a gépi földmunka után.
Ha a gépi földmunka után a kert telepítése következik a területen, akkor ehhez, fontos a humuszréteg újbóli, megfelelő szétterítése. Ez beletartozhat a gépi földmunka utolsó fázisába is, opcionálisan. Utána következhet a növények betelepítése, füvesítés.

A gépi földmunka terén érvényes balesetvédelmi, munkavédelmi előírásokról

Minden olyan munkagödröt, mely mélyebb 1 méternél, a gépi földmunka során, korláttal kell megvédeni, ha nyitva kell tartani a gödröket. Mindig megfelelően ki kell világítani a korlátot, ha a gépi földmunka éjszaka is tart.
Ha a munkaárok kiásásakor a gépi földmunka során, sötétedéskor is folyik a munka, akkor árnyékmentesen meg kell világítani a munkaterületet. Erdei gépi földmunka esetén, az ideiglenes jelleggel visszahagyott erdei talajban a földtömbök nem lehetnek 2 méternél magasabbak. A gépi földmunka során, az erdei földet, el kell egyengetni és tömörítés is szükséges.
Ha a gépi földmunka mellett kiegészítő jelleggel kézi földmunka is folyik a munkaterületen, akkor az összes vonatkozó balesetvédelmi előírást be kell tartani, illetve, ha csak kézi földmunka van, akkor a dolgozók nem lehetnek munka közben egymáshoz 3 méternél közelebb az árokban. A gépi földmunka során kitermelt földpart, illetve a függőlegesen kitermelt alapárok védelme nagyon fontos, nem szabad megterhelni belülről.

A gépi földmunka során a rézsűk kitermelése a föld minősége és rétegződése szerint meghatározott, biztonságos technológiával kell, hogy történjen, lépcsőzetesen. Ha a kiképzés lépcsőzetes lesz, akkor a padkamagasság nem lehet nagyobb 1 méternél, szélességük nem lehet nagyobb magasságuknál, ennek megfelelően kell a gépi földmunka során kialakítani a lépcsőket.
Ha a gépi földmunka során 1 méternél mélyebb munkagödör készül, akkor a lejutás csak biztonságosan rögzített létrával lehetséges. Ha rézsűs határolás van, akkor a gépi földmunka során, a szükséges kiegészítő kézi földmunka biztonságához, a lépcsős lejárást biztosítani kell a dolgozóknak, vagy legalább 60 cm szélességű pallót kell alkalmazni a közlekedéshez, korláttal együtt.

A gépi földmunka esetén, ha a munkagép a munkagödör közelében van, akkor annak működése erős rázó hatást fejt ki a talajra. Ilyenkor tehát a megfelelő dúcolással, védeni kell a munkások testi épségét és a munkaterület épségét, biztonságát. A dúcokat szakember méretezi. A dúcoláskor esetlegesen keletkező üregeket, úgynevezett kagylósodást azonnal, földkitöltéssel meg kell szüntetni. A dúcokon, dúckereteken közlekedni és anyagot elhelyezni tilos.
Ha a gépi földmunka során, a kidúcolt munkaárokba kavicsot vagy betont kell elhelyezni, akkor azt csak rögzített csúszdán lehet beömleszteni. A dúcolt munkaárokban, csak akkor szabad dolgozni, ha a dúcolást előzetesen leellenőrizték. A meglazult feszítő ékeket meg kell erősíteni, a gépi földmunka előtt.
Ezeken kívül még több balesetvédelmi szabály létezik a földmunka és kifejezetten a gépi földmunka terén is.